‘De nominatie was een hele gave verrassing voor het team’ – terugblik op de Apeldoorn Business Awards 2018

I

De Stichting Apeldoorn Business Awards wil de beste bedrijven van Apeldoorn een podium geven en daarnaast het Apeldoorns bedrijfsleven inspireren en verbinden. In aanloop naar de verkiezing van 2019, blikt de organisatie met Diederik Bos, medeoprichter van Youngster, terug op vorig jaar. Het jaar waarin Youngster won in de categorie Starters. “De nominatie was een hele gave verrassing voor het team”. De terugblik die hieronder te lezen is, is afkomstig van de website van Apeldoorn Business Awards.

In de categorie Starters won vorig jaar Youngster. Een Apeldoornse organisatie die zorg biedt aan jongeren met verschillende problemen. Een enthousiast team dat dag na dag jongeren een thuis geeft of een plek om aan henzelf te werken. Een spotlight die zich tijdens de Apeldoorn Business Awards eens op de organisatie zelf richtte. We blikten terug met oprichter Diederik Bos.

Hoe vonden jullie het om genomineerd te worden?
“De nominatie kwam voor ons onverwacht en was een hele gave verrassing voor het team. Het laat wel zien dat de Apeldoorn Business Awards echt breed kijken, want de gezondheidszorg en jeugdzorg zijn niet echt gewend aan awards of businessevents.”

Wat hebben de Apeldoorn Business Awards jullie gebracht?
“Door het meedoen aan en het winnen van de Award stonden de spotlights even op de jeugdzorg. En mensen laten zien dat er nog veel jongeren zijn die hulp nodig hebben. Na de nominatie merkten we dat concurrerende collega’s niet hadden bedacht dat een instelling als Youngster ook in aanmerking kon komen voor een award. Omdat we eigenlijk heel onzichtbaar een verschil maken voor jongeren uit Apeldoorn.”

Hoe ervaarden jullie de Award Night?
“De awards waren waanzinnig en leerzaam! Het was niet het winnen van de prijs, maar de spotlight op de zorg en de jongeren wat het zo tof maakte. De audit en werkbezoeken waren op niveau, open minded en diepgaand. En dat is wel iets onderscheidends voor deze jury. Ook de dag en samenkomst bij Wensink was een bijzondere ervaring. De klap op de vuurpijl was de ontvangst bij Orpheus. Zoals elk goed feest, was dit natuurlijk veel te kort.”

Welke tips zouden jullie de genomineerden van 2019 geven?
“Blijf vooral jezelf en maak het niet mooier dan het is. Run je bedrijf zoals je elke dag doet en toon je kwetsbaarheden. Probeer de kern, waarom je elke dag hard werkt, goed over te brengen op de jury.”

Wat zou er verbeterd kunnen worden in het Apeldoornse bedrijfsleven?
“We zouden als ondernemers meer voor elkaar moeten openstaan. Apeldoorn is nogal versnipperd als het om businessclubs gaat. Daarnaast missen we een businessclub die zich inzet voor start ups. Ik denk dat de Apeldoorn Business Awards daar ook een mooie rol in kunnen spelen. Als inspirator. Dan kijk ik ook naar de winnaars van de afgelopen jaren en wat zij kunnen betekenen voor jonge ondernemers. Er mag meer een community ontstaan. Dat gaat helpen om de Apeldoornse bedrijven wat dichter bij elkaar te brengen.”