Samenwerking DAVE Dog Assistant (DDA) en Youngster: Sessies met therapiehond Dave op de ASS locatie

Twee ochtenden per week is team Dave Dog Assistant (DDA) aanwezig op de ASS-locatie in Beekbergen voor 1-op-1 sessies met de jongeren of voor groepsactiviteiten. Samen met de behandelcoördinatoren en begeleiding wordt op basis van de individuele zorgvraag bepaald welke jongere baat kan hebben aan Dog Assisted Interventions hulpverlening.

Wat is Dog Assisted Interventions
Dog Assisted Interventions is een verzamelnaam voor iedere vorm van therapie, coaching, counseling, educatief programma of activiteit ondernomen met behulp van een getrainde hond die op gedrag en geschiktheid is getest.

Effecten van een hond in de hulpverlening
Coach Wilma Agte begeleidt de sessies bij Youngster en werkt met therapiehond Dave, een bijna drie jaar oude Australian Shepherd. “Tijdens de sessies en wandelingen met Dave voeren zij allerlei oefeningen uit die voor zulke positieve ervaringen zorgen dat het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde enorm toenemen. De interactie met de hond heeft grote invloed op de sociale weerbaarheid en je stimuleert zorgzaam gedrag. Het is fantastisch om met deze kinderen samen te werken en ze te zien groeien.”

Werken met een therapiehond in de hulpverlening zorgt ervoor dat het lichaam ontspant en spanningen afnemen, maar ook mentaal gebeurt veel: zo gaat het uiten van emoties veel gemakkelijker en kun je je gedachten beter verwoorden, zeker tijdens een wandeling. Dit verbetert de actieve communicatie.

“De therapiehond reageert op een actie van het kind of de jongere, waardoor het effect van bepaald gedrag direct duidelijk wordt. Het geeft een groot gevoel van invloed, erkenning en vertrouwen. We kunnen het gesprek aangaan in een ongedwongen sfeer waar niets moet en plezier voorop staat en als coach kom je sneller tot de kern van specifiek gedrag en de problematiek. De interventie met Dave wordt een belevenis in plaats van een verplichting”, vertelt Wilma.

Over DAVE Dog Assistant
Wilma werkt vanaf 2019 met Dave na diverse intensieve opleidingen om professioneel en verantwoord als team te kunnen werken. Team DDA is aangesloten bij Dokter Snuffel, een organisatie die alle vormen van Dog Assisted Interventions faciliteert en verschillende opleidingen, bijscholingen en cursussen aan de DAI Academy geeft. Meer informatie op de Facebook pagina van DAVE Dog Assistant, het LinkedIn profiel van Wilma Agte of www.doktersnuffel.nl