Werken bij Youngster – Aan het woord Jürgen Schuster (senior woonbegeleider)

“Als je met toewijding je dagelijkse werkzaamheden doet en je je echt kunt inleven in de mensen met wie je werkt, dan gebeurt er iets bijzonders. Je stijgt boven jezelf uit en er ontstaat kwaliteit. Dit is voor mij de essentie. Zonder kwaliteit worden leven en werken inhoudsloos en saai. Kwaliteit vind ik in én bij mijn collega’s”, vertelt Jürgen Schuster.

Als senior woonbegeleider is Jürgen dagelijks te vinden op onze ASS-locatie in Beekbergen en begeleidt daar kinderen (12-18 jaar) met Autisme Spectrum Stoornis (ASS)-problematiek zoals vastgesteld op basis van de DSM-5 en bijkomend ernstige psychosociale-, emotionele- en gedragsproblemen. Met een enorme bevlogenheid vertelt Jürgen over werken in de jeugdzorg en wat werken bij Youngster voor hem zo bijzonder maakt.

Magie en verwondering
“Bij de Youngsters die ik begeleid wil ik weer de sprankeling en energie terugvinden. Ze worstelen veelal met emoties en daar raak je de kern. Naar mijn idee leven we in een maatschappij waarin de ratio allesoverheersend is; alles wordt geanalyseerd, gedefinieerd en verklaard. Ik zie liever veel meer ruimte voor de magie en de verwondering. Die horen bij ons bewustzijn, bij ons leven.”

De gulden middenweg
“In mijn werk benadruk ik altijd het belang van niet alleen handelen vanuit aangeleerde kennis, maar ook vanuit een gevoel. Als je werkt op de automatische piloot, zonder enig gevoel, zonder echt te kijken naar wat er bijvoorbeeld minder goed gaat, vind je niet de oorzaak van het probleem. Het gaat om die gulden middenweg tussen ratio en emotie.”

“Onze jongeren werken elke dag keihard aan het weer toelaten van hun gevoel; emoties en passies zijn zo belangrijk en tijdens de sessies en begeleidingstrajecten gaan we hier samen naar op zoek. De lessen die ik ze meegeef? Focus op kwaliteit. Begin aan een opdracht met de juiste houding. Heb volle aandacht en zeker ook een portie geduld.”

Eenheid en verbondenheid
“Kwaliteit staat voor mij gelijk aan mijn collega’s. Ons team. Samen geven we ons werk de volle aandacht en door hoofd en hart te verbinden, ontstaat kwaliteit. We streven als team elke dag weer naar het beste en hierdoor ervaar ik een enorm gevoel van eenheid en verbondenheid. Dit zorgt voor ontzettend veel plezier in mijn werk. Wij als collega’s maken samen onze organisatie en ik ben oprecht blij en trots dat ik onderdeel ben van Youngster.”

Wil jij ook het verschil maken in de jeugdzorg, in ons hechte team van enthousiaste, betrokken zorgprofessionals en stafmedewerkers? Kijk dan snel op onze vacaturepagina en stuur ons je cv en brief waarin je uitlegt welke kwaliteit jij in huis hebt om ons team te versterken.

Hebben we op dit moment geen passende functie online staan, maar denk jij een aanvulling te zijn op ons team? Laat het ons ook dan weten!