Coachhond Dave (DAVE Dog Assistant) vast onderdeel van dagprogramma en dagbesteding op ASS-locatie Beekbergen

Sinds oktober 2021 begeleidt Wilma Agte met coachhond Dave wekelijks 1-op-1 sessies of groepsactiviteiten met onze Youngsters in Beekbergen. De resultaten die zij bij onze jongeren boeken zijn fantastisch. We zien het zelfvertrouwen, de zelfkennis en zelfwaardering met de dag toenemen. De samenwerking is half februari verlengd en officieel vastgelegd: DAVE Dog Assistant (team DDA) is vanaf nu een vast onderdeel van het dagprogramma en de dagbesteding op de ASS-locatie in Beekbergen.

De behandelcoördinatoren en de begeleiding bepalen op basis van de individuele zorgvraag welke jongere baat kan hebben bij hond ondersteunde coaching. Bovendien wordt er zorgvuldig gekeken of er een goede match is tussen de jongere en de coachhond, want alleen dan zijn de beste resultaten te behalen.

Methodieken
Bij de coaching wordt het DDA DogCare programma ingezet dat gebaseerd is op verschillende methodes: DAI (Dog Assisted Interventions), R.I.E.C.H. coaching en trainingsmethode en CoHond (TopDog training). Het programma is door DAVE Dog Assistant verder ontwikkeld om vanuit gevoel te kunnen coachen met een basis aan praktische oefeningen. Er zijn vijf belangrijke onderdelen in het programma meegenomen: persoonlijke ruimte (grenzen aangeven), ik/jezelf durven zijn, erkenning (er mogen zijn), communicatie (lichaamstaal) en hiërarchie. Samen met coachhond Dave werken de jongeren aan het verbeteren van zelfvertrouwen, omgaan met faalangst, zelfkennis en zelfwaardering.

In beweging
“Een belangrijke focus is het stimuleren van meer in beweging te gaan om lekker in je vel te komen zitten. Werken met een hond zorgt ervoor dat je emoties makkelijker kan uiten en gedachten beter kan verwoorden, zeker tijdens een wandeling. Dit verbetert de actieve communicatie. Er ontstaat een ongedwongen sfeer en als coach kom je sneller tot de kern van specifiek gedrag en de problematiek. Mijn passie is te laten zien, voelen en delen wat dieren voor ons als mens kunnen betekenen om uiteindelijk te durven en kunnen zijn wie je bent. Een mooi mens. En ik wil dat al deze Youngsters dat gaan inzien”, aldus Wilma Agte.

Wilma Agte is AAIZO-, IVA- en AKR-geregistreerd (level 2 handler) in het professionele register voor alle teams die dier ondersteunde coaching en therapie geven.