Youngster genomineerd voor de verkiezing Reservistenwerkgever 2020 van het ministerie van Defensie

Blij, vereerd en trots! Youngster is genomineerd voor de verkiezing Reservistenwerkgever 2020 van het ministerie van Defensie. Het is nu aftellen naar maandag 2 november. Dan reikt staatssecretaris Barbara Visser om 19.00 uur de prestigieuze prijs uit aan een van de 26 hoogst scorende Reservistenwerkgevers. Vanwege corona niet vanuit het Nationaal Militair Museum, maar via een livestream. Maandagavond kun je de bekendmaking live volgen op YouTube via deze link!

Deze coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de rol van Defensie voor het grote publiek nog zichtbaarder is geworden, omdat dit ministerie nu meer dan ooit nauw samenwerkt met verschillende (civiele) partijen. Van ondersteuning door medisch personeel in ziekenhuizen en verzorgings- en verpleeghuizen tot de inrichting van noodhospitalen, gemeentelijke gezondheidsdiensten en teststraten. Maar ook gaat het om adviserende rollen in regionale beleidsteams en logistieke ondersteuning. Dit alles kan niet zonder de inzet van reservisten als extra personeel.

Jeroen Kres, teamleider Wonen bij Youngster, is reservist binnen Defensie. Als eerste luitenant bij het korps nationale reserve (NATRES) en pelotonscommandant van 34 reserve-militairen richt Jeroen zich op het bewaken en beveiligen van belangrijke en kwetsbare objecten in het kader van terroristenbestrijding en kan hij dus worden ingezet wanneer de situatie in het landsbelang erom vraagt.

Tweespan Zorg en Defensie
“Natuurlijk verdienen alle bedrijven die reservisten in dienst hebben een pluim, maar dat Youngster bij de 25 beste reservistenwerkgevers van Nederlands zit, daar zijn we enorm trots op”, zegt Diederik Bos, directeur Youngster.

“We zijn blij verrast met deze nominatie. De samenhorigheid tussen Defensie en de Zorg die in deze tijden zo zichtbaar en voelbaar is, spreekt de Youngster organisatie erg aan. Twee totaal verschillende werelden, beide bekostigd door de centrale overheid, samenwerkend in het landsbelang in tijden van deze pandemie. Voor ons is deze nominatie niet zo zeer de motivatie om reservisten de ruimte te geven voor hun activiteiten. Wel het willen bijdragen aan de samenleving. En dit ligt uiteraard in het verlengde van onze corebusiness, de jeugdzorg.”

Doorgeven van normen en waarden
Defensiegroen-bloed stroomt sowieso door de aderen van Youngster. Binnen alle lagen van de organisatie werken oud-militairen vanuit diverse Defensie-eenheden en zijn nagenoeg allemaal ook veteraan.

“Normen en waarden zijn voor ons erg belangrijk en dat proberen wij elke dag ook door te geven aan onze jongeren. Net als het intensief inzetten van sport in de breedste zin van het woord; het is rode draad binnen ons zorgaanbod”, vertelt Danny Bloemheuvel, Manager Zorg bij Youngster.

Een reservist is winst voor alle partijen
Alle reservisten kregen in juni de vraag om hun werkgever te nomineren voor de verkiezing van de Reservistenwerkgever 2020. Dat gebeurde met een brief van staatssecretaris Barbara Visser op hun huisadres en via de militaire mail.

Jeroen Kres legt uit: “Het vraagt veel van een werkgever om een reservist in dienst te hebben. Zo zijn er duidelijke afspraken nodig over inzet, beschikbaarheid en specifieke (militaire) opleidingen. Maar vaardigheden als leiding kunnen geven, een teamplayer zijn en weten wat verantwoordelijkheid inhoudt zijn voordelen die weer worden meegenomen de organisatie in. Voor Defensie, mijzelf en Youngster als betrokkenen absoluut een win-win-win scenario. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld om Youngster als Reservistenwerkgever te nomineren.”

Jongeren en Defensie
Youngster onderzoekt de mogelijkheden om ondersteuning voor reservisten uit te breiden en expliciet beleid hierop te gaan voeren. Bijvoorbeeld welke rol de reservist dan wel Defensie kan spelen voor de meerderjarige jongeren die bij ons in zorg zijn, en wat zij zouden kunnen bijdragen aan de rol van Defensie.

Veel jongeren zijn geïnteresseerd in Defensie, maar nog niet toe aan een militair bestaan of instroom in de VeVa-opleidingen waarbij een mbo-opleiding wordt gecombineerd met praktijkweken bij de Marine, Landmacht en Luchtmacht.

“Wel kunnen jongeren helpen bij allerlei civiele ondersteuning die Defensie levert. Een belangrijke drijfveer hierbij is dat veel van de jongeren in zorg het gevoel hebben nergens bij te horen waardoor het herstelproces vertraagt. Vanuit een soort militaire kennismaking kan de jongere wellicht in de toekomst kiezen voor Defensie. Over dit soort ideeën willen wij graag in gesprek met de Reservisten-organisatie, ook om PTSS onder jongeren meer onder de aandacht te brengen. Zonder het oplossen van trauma’s is verdere doorontwikkeling van jongeren heel lastig. Onze ultieme wens is om uiteindelijk een eigen traumacentrum in te richten op jeugd. Ook daarin voelen wij ons zeer verbonden met de Defensieorganisatie”, aldus Diederik.